Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006

Goddess In The Sky - All Hail Eris

Διακόπτω την μετάφραση του Principia Discordia για την αναμετάδωση ενός νέου που φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια κάθε Ερισιανού.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2006 ονομάστηκε επίσημα ο δέκατος πλανήτης (όχι ακριβώς πλανήτης αλλά "πλανήτης νάνος") του ηλιακού μας συστήματος. Το όνομα αυτού: ERIS και το όνομα του δορυφόρου του: Dysnomia.
Έρις (αριστερά) και ο δορυφόρος του Δυσνομία (δεξιά)
Από την ανακάλυψή της στις 5 Ιανουαρίου 2005 και με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή του Πλούτωνα, η Έρις κατάφερε να διχάσει την επιστημονική κοινότητα και να την αναγκάσει να αναθεωρήσει τον ορισμό της για τους πλανήτες καταλήγοντας έτσι στον αποχαρακτηρισμό του Πλούτωνα και στην υποβάθμισή του σε "νάνο" και σε πλανητικό σώμα β' κατηγορίας.
Ο καθηγητής πλανητικής αστρονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια Μάικλ Ε. Μπράουν που ανακάλυψε τον πλανήτη τον είχε ονομάσει αρχικά Xena (σαφή αναφορά στο όνομα Planet X που συνόδευε τις φήμες για τον δέκατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος) αλλά ο ίδιος διάλεξε το όνομα Eris το οποίο κατωχύρωσε και επίσημα η International Astronomical Union.
Ο ίδιος ο καθηγητής δήλωσε: "Είναι το τέλειο όνομα" αν σκεφτεί κανείς τη διχόνοια που προκάλεσε στους επιστήμονες και το κοινό σχετικά με το αν ο Πλούτωνας θα έπρεπε να διατηρήσει το πλανητικό του στάτους ή όχι. "Προκαλεί διχόνοια δημιουργώντας διαφωνίες στους ανθρώπους κάνοντάς τους να πιστεύουν πως οι δικές τους απόψεις είναι σωστές και των άλλων λάθος. Πράγματι είναι απλά τέλειο".
Παρακαλώ επίσης να σημειωθεί στα πρακτικά πως αρχικά ο πλανήτης είχε ονομαστεί Xena. Αν φαίνεται άσχετο σκεφτείτε ποια ηθοποιός έπαιζε τον αντίστοιχο ρόλο στην τηλεοπτική σειρά: Lucy LAWLESS.
I rest my case...

Περισσότερα info εδώ:
http://www.nytimes.com/2006/09/14/science/15xenacnd.html
και εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/136199_Eris

Hail Eris
All Hail Discordia

Δεν υπάρχουν σχόλια: