Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Ονειρομηχανή aka the stuff that dreams are made of

Η ονειρομηχανή (ή μηχανή ονείρων) είναι μια στροβοσκοπική συσκευή που δημιουργεί οπτικά ερεθίσματα. Ο καλλιτέχνης Brion Gysin και ο Ian Sommerville δημιούργησαν τη μηχανή αυτή αφού διάβασαν το βιβλίο του Willian Grey Walter με τίτλο The living brain.

Στην αρχική της μορφή η ονειρομηχανή είναι φτιαγμένη από έναν χάρτινο κύλινδρο που είναι κομμένος κατά μήκος σε διάφορα σχήματα. Ο κύλινδρος τοποθετείται πάνω σε ένα πικ-απ και στριφογυρίζει στις 45 ή 78 στροφές το λεπτό. Στο κέντρο του κυλίνδρου αιωρείται μια λάμπα και η ταχύτητα περιστροφής επιτρέπει στο φως να βγαίνει από τις τρύπες με σταθερή συχνότητα, που κυμαίνεται μεταξύ 8-13 παλμών το δευτερόλεπτο. Η συχνότητα ισοδυναμεί με τη συχνότητα των κυμμάτων Άλφα, ηλεκτρικές ταλαντώσεις που συνήθως παρουσιάζονται στον εγκέφαλο όταν αυτός είναι σε κατάσταση χαλάρωσης.

Κάποιος μπορεί να "δει" την ονειρομηχανή με τα μάτια κλειστά: το παλλόμενο φως διεγείρει τα οπτικά νεύρα και αλλάζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις του εγκεφάλου. Ο "θεατής", αρχίζει να αντιλαμβάνεται όλο και πιο φωτεινούς και περίπλοκους σχηματισμούς φωτός πίσω από τα κλειστά βλέφαρά του. Οι σχηματισμοί αυτοί γίνονται σύμβολα, που περιστρέφονται ώσπου ο "θεατής" να νιώσει πως περιτριγυρίζεται από χρώματα. Υποτίθεται πως χρησιμοποιώντας την ονειρομηχανή μπορεί κάποιος να μπει σε ένα είδος ύπνωσης. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ έντονη, αλλά για να τελειώσει, αρκεί ο "θεατής" να ανοίξει τα μάτια του.

Δείτε επίσης:
Dreamachine Plans and music for dreamachine

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ευτυχώς τελικά που ΔΕΝ το δοκίμασα χτες, όπως σχεδίαζα, γιατί άρχισαν ξαφνικά να με κυνηγάνε κάτι ηλίθια paramentals:P But I kicked their sorry arses for good, yeah!